Fransk æbletærte

8 pers.

Ingredienser

Mørdej:
200 g mel
100 g koldt smør
1 æg
2 tsk. sukker

Karamelæbler:
175 g smør
400 g sukker
23/4 kg æbler (f. eks. cox orange eller Ingrid Marie) i halve uden skræl og kernehus

Fremgangsmåde

Brug en tykbundet stegepande, der kan tåle ovnvarme.
Mørdej:
Mel og koldt smørstykker smuldres med fingerspidserne til blandingen ligner revet ost. Æg og sukker hældes i og hele blandingen samles til en klump, der stilles i køleskab i mindst 30 minutter.
Karamelæbler:
Æblerne skrælles og lægges i koldt vand, evt. tilsat citronsaft. På en tykbundet pande, der tåler ovnvarme, smeltes smørret. Sukkeret drysses på og når den første brune farve ses tages panden af varmen og de halve æbler lægges i cirkler i sukkerblandingen med den buede side nedad. De skal dække hele panden i flere tætte lag. Æblerne koges ved jævn varme i 20 minutter, så væden fordamper og sukkeret bliver til karamel uden at branke. Panden tages af varmen og afkøler lidt.
Mørdejen rulles ud til en plade der er lidt større end panden, så æblerne dækkes helt. Dejen klemmes ind langs kanten af panden. Ovnen tændes på 220 grader og tærten bages til den er gylden og sprød i 20-25 minutter. Tærten afkøler i 5-10 minutter inden den vendes ud.
Server med iskoldt flødeskum, creme fraiche eller vanilieis.