Sådan vælger du det helt rigtige regntøj for dig

Regntøj

I Danmark er det jo ingen hemmelighed, at vejret er omskifteligt, og at det jævnt tit betyder regnvejr. Der er mange årlige regnvejrsdage i Danmark og rigtig få dage, hvor det holder helt tørt. Og så er der jo også de dage med skybrud, hvor selv det bedste af det bedste regntøj ikke kan tage kampen op mod regndråberne.

Når du skal vælge regntøj, skal du tænke over nogle forskellige ting, der kan hjælpe dig med at ”klæde dig på” til beslutningen. Det er faktorer som behov, åndbarhed, vandtæthed, funktionalitet og vedligehold og pleje af dit nye sæt regntøj. Vi gennemgår nogle af disse faktorer herunder, så du er bedre rustet til at købe regntøj. Når først du har det rigtige sæt regntøj, er det ikke nær så surt at skulle ud og cykle på arbejde eller i skole eller til noget helt tredje. Du behøver ikke bekymre dig om at blive våd, men du kan derimod ”varme” dig på tanken om, at du holder dig tør og varm.

Hvad er dine behov?

Før vi begynder at nævne nogen detaljer om materialer, funktionaliteter m.m. ved regnsættet, så er det vigtigt at få lagt fast, hvad du skal bruge regnsættet til. De behov, du har for et regnsæt, kan nemlig også hjælpe dig til at navigere i udvalget i forhold til rpis og kvalitet. Hvis du skal bruge regnsættet, imens du er på arbejde, så skal du kunne bevæge dig i tøjet, og der skal måske være reflekser på, hvis du arbejder tæt på trafik. Det kan også være, du skal bruge det, mens du dyrker sport, for eksempel cykling eller løb udendørs. Det stiller krav til, at regnsættet skal være åndbart, vandtæt og holdbart.

Er materialet åndbart?

Det gode ved regntøj er, at det er vandtæt. Når det regner, har du en mulighed for at holde dig tør. Men ulempen ved disse vandafvisende materialer er, at de ikke er særlige åndbare – det er svært få dig at komme af med den varme, din krop producerer, og det er svært for dig at få frisk luft ind til din krop. Man ser typisk, at regnsæt får designet nogle ventilationsåbninger, hvor vandet ikke kan trænge ind, men hvor luften stadig kan komme ind til din hud, så huden kan ånde. Du vil typisk se, at ventilationsåbningerne sidder på steder, hvor du sveder. Det kan for eksempel være, at der sidder ”åndehuller” under armene, ved ryggen og i regnhætten. Det er dog vigtigt, at ventilationsåbningerne bliver overdækket, så regnen ikke kan komme ind ad den vej.

Holder dit regnsæt vandet ude?

Når vi snakker vandtæthed, er der særligt ét begreb, der er vigtigt at få styr på: vandsøjletryk. Vandsøjletryk er et mål for, hvor mange millimeter vand, én kvadratcentimeter af et givet materiale kan holde ude. Hvorfor hedder det vandsøjle tryk? Fordi man holder en søjle oven på stoffet, for eksempel regntøjet, og fylder søjlen med vand, indtil man kan se, at vandet kommer igennem. Hvis vandtætheden er på 2.000 mm plejer man at sige, at materialet kan holde både regn og sne ude. Hvis vandsøjletrykket er endnu højere, gør det dog ikke noget.

Hvordan skal regnsættet se ud?

Til sidst skal du naturligvis overveje, hvordan dit regnsæt skal se ud. Du kan for eksempel for regnjakker til herrer, hvor du har en god pasform, så der er plads til at have tøj på indenunder. Når du køber en regnjakke til herrer, kan du også basere din beslutning på din smag – det kan for eksempel være forskellige farver, mønstre, designs, med og uden regnhætte og så videre.

Tidligere artikelAlt hvad du skal vide om mobil på afbetaling
Næste artikelLav en masse besparelser på Black Friday og på Cyber Monday!