Portionsstørrelser

De fleste opskrifter i denne bog er beregnet til to personer eller en person i to dage. Hvis jeg selv skal spise den samme ret i to dage, plejer jeg at lave tilbehøret friskt hver dag, f.eks. koger jeg en ny portion løse ris til andendagen. Dette giver næsten et bedre måltid end på førstedagen, i hvert fald hvad angår gryderetter, der jo bliver bedre jo længere de koger.

Lad mig her give en advarsel: Hvis en opskrift er givet til to personer, er det ikke altid smart at gange op med 2, hvis man vil have til fire personer. Man vil måske opdage, at der skal alt for meget piskefløde eller for mange champignons i retten. Mængden af ingredienser afhænger også en del af grydestørrelsen; skal der koges kød i en gryderet, skal mængderne af væske, hvad enten det er vand eller piskefløde, afstemmes, så kødet er dækket. Det er dog forholdsvis sikkert altid at regne med at skulle gange mængden af kød op.

Beregn 150-200 g kød pr. person til gryderetter
200-250 g kød pr. person til bøf, steak, steg

Om tilbehør gælder princippet om ‘kartoflen der er til overs’. Man beregner simpelt hen den mængde tilbehør, der skal til en ret, og så tager man lige en ‘kartoffel’ ekstra (gælder også for ris, pasta og grønsager). Når folk er mætte, skulle denne ‘kartoffel’ gerne være til overs. Det kræver dog nogen erfaring at bestemme ‘kartoffel’mængden, så vær ikke ked af ikke at kunne det med det samme.

Tidligere artikelPiskning af flødeksum og æggehvider
Næste artikelBagt laks med citron (6 pers.)