header

Vin

Vælg den rigtige vin til maden

Kan man altid det? Nej, det er et spørgsmål om smag, men der er nogle grundtips, hvor man ikke går helt galt i byen.

Hvilken vin til hvilken mad?

Lad mig først lige fortælle, at jeg på ingen måde er en vin-snob. Jeg tror ikke, at der findes en ultimativ vin-guide med en facitliste over hvad man kan spise og drikke sammen. Lang hen ad vejen kommer det an på din egen personlige smag (og dine gæsters). De fleste “parrer” hvidvin med hvidt eller lyst kød som fisk og kylling. Rødvin bliver ofte “parret” med rødt kød og pastaretter. Man kan helt sikker godt ruske lidt op i det mønser, så prøv dig bare lidt frem.

 

Vin og mad grundtips

Vin og forretter

Hvis du serverer en forret ala krabber eller østers så server den med en let, frugtfyldt Chardonnay. Denne hvidvin fra Nordamerika er farvorit blandt mange og går godt sammen med lette fiskeretter. Det er også en dejlig vin som velkomstdrink.

Til en antipasto kan du f.eks. servere en Pinot Noir. Denne krydrede rødvin går godt med både rødt og hvidt kød. Denne vin er ideel til starten på en større menu.

Vin og hovedretter:

Hvis du serverer fisk, bør du overveje, at at servere en Pinot Grigio. Denne vin er også fremragende til hamburgerryg og kalvekød.

En Australsk Shiraz er en god rødvin, der smager godt med både rødt og hvidt kød. Den har en sød smag, der fremhæver de fleste mørkere kødtyper. Shiraz er kendt for dens alsidighed.

Vin og desserter:

Madeira er en god vin til ikke søde desserter, såsom souffle. Portvine går godt til chokolade- og ostedesserter. Server en sherry til mousseer.

 

Min vin, min mad, min mening

Det var så mit bud på et par vine, som du kan servere til forskellige typer kød. Der er som sagt ingen facitliste, så eksperimenter bare lidt i ugens løb, inden gæsterne kommer på lørdag:-)

Vin fra Chardonnay og Pinot Noir kan variere lidt fra mærke til mærke og region til region, så der er du nødt til at prøve dig lidt frem.

At eksperimentere med vin er det bedste jeg ved. Man lærer hurtigt, hvilken vin, der går godt med hvilke madretter.