header

Franske æbletærte

8 pers.

Ingredienser

Mørdej:
200 g mel
100 g koldt smør
1 æg
2 tsk. sukker

Karamelæbler:
175 g smør
400 g sukker
23/4 kg æbler (f. eks. Cox orange eller Ingrid Marie) i halve uden skræl og kernehus

Fremgangsmåde

Mørdej:
Mel og koldt smør smuldres med fingrene til blandingen ligner reven ost. Æg og sukker hældes i og hele blandingen samles til en klump, der stilles i køleskab i mindst 30 minutter.
Karamelæbler:
Æblerne skrælles, halveres og lækkes i koldt vand, evt. tilsat citronsaft. På en tykbundet pande der tåler ovnvarme, smeltes smørret. Sukkeret drysses på. Når den første brune farve ses, tages panden af varmen og de halve æbler lægges i cirkler i sukkerblandingen med den buede side nedad. De skal dække hele panden i flere tætte lag. Æblerne koges ved jævn varme i 20 minutter, så væden fordamper og sukkeret bliver til karamel uden at branke. Panden tages af og afkøler lidt.
Mørdejen rulles ud til en plade, der er større end panden, så æblerne dækkes helt til. Dejen klemmes ind langs kanten af panden.
Ovnen tændes på 220 grader, bages til gyldenbrun og sprød i 20-25 minutter. Tærten afkøler i 5-10 minutter.
Et stort serveringsfad lægges over panden og æbletærten vendes ud.
Serveres med flødeskum, creme fraiche eller vanilieis.