header

Fritterede blæksprutter med aïoli

4 pers.

Ingredienser

200 g små blæksprutter fra fiskehandleren
2 håndfulde bredbladet persille, hakket
½ frisk, grøn chili, udkernet og finthakket
Maldon salt, friskkværnet peber
1 dl mel
1 æg, pisket sammen
rasp
lidt friskrevet parmesan
olie til fritering

Aïoli:
fintrevet skal af 1 økologisk citron
fintrevet skal af 1 økologisk appelsin
saft fra ½ appelsin
3 pasteuriserede æggeblommer
1 spsk. dijonsennep
3 fed hvidløg, fintrevet
3 dl olivenolie af rigtig god kvalitet
havsalt, friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Tag æggeblommerne ud, så de får samme temperatur som olien.
Kom skallen fra citron og appelsin i appelsinsaften. Pisk saften sammen med æggeblommer, sennep og hvidløg. Tilsæt olien dryp for dryp til at starte med, når det ligesom begynder at samle sig, kan der tilsættes lidt mere olie ad gangen. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Skær blæksprutterne i tynde ringe. Bland persille (gem lidt hele blade til pynt) med chili, salt og friskkværnet peber. Kom blæksputteringene i blandingen og vend det hele godt sammen.
Vend melet med lidt salt og friskkværnet peber. Vend raspen med den friskrevne parmesanost.
Tag ringene op fra persilleblandingen og dyp dem i mel, så i det sammenpiskede æg og tilsidst i rasp-blandingen.

Varm godt med olie op i en gryde. Når olien er godt varm – prøv med et lille stykke kartoffel, hvis det syder omkring den når den kommes i, er olien klar. Friter ringene ad nogle gange, kommes der for mange ringe ad i olien ad gangen, hænger de sammen og olien bliver for kold.

Tag dem op og læg på fedtsugende papir. Striml de gemte hele persilleblade og drys dem over, sammen med lidt Maldon salt. Server straks.