header

Kringle med æbler og marcipan

2 stænger

Ingredienser

100 g smør
2 dl sødmælk
25 g gær
et nip salt
½ dl rørsukker
4 æggeblommer
ca. 7 dl hvedemel

Fyld:
200 g marcipan af god kvalitet
50 g smør, blødt
4-6 aromatiske æbler, skrællet og skåret i tynde skiver
1 tsk. kanel

Desuden:
1 æg
½ dl mandelflager

Fremgangsmåde

Smelt smørret og lad det afkøle lidt. Tilsæt mælk og rør det sammen, blandingen skal være håndvarm! Smuldr gæren i en skål og hæld mælkeblandingen i. Pisk til gæren er opløst. Tilsæt salt, sukker og æggeblommer, pisk det sammen. Kom melet i lidt efter lidt, det er jo ikke sikker at al melet skal bruge eller måske skal der bruges lidt mere. Ælt dejen godt i ca. 5 minutter, til den slipper bordet. Dæk skålen til, stil den et lunt sted og lad den hæve i ½ time.
Riv marcipanen groft og rør det med smørret.
Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en rektangel på ca. 35- x 50 cm. Skær den midt over. Fordel marcipanen på halvdelen af hver dejstykke. Læg æbler i skiver ovenpå og drys ½ tsk. kanel over hver portion fyld. Fold den anden halvdel af dejen over og tryk kanten godt til. Læg stængerne på en bageplade med bagepapir og lav snit på tværs i dem, med en skarp kniv. Dæk dem til, stil dem lunt og lad dem efterhæve i ½ times tid.
Forvarm ovnen til 200 grader, pensl stængerne med sammenpisket æg og drys med mandelflager. Bag dem nederst i ovnen i ca. 20 minutter til de er gyldne og gennembagte. Lad dem afkøle på rist, spis dem lune og friskbagte.