header

Hasselnøddetærte

Helt fantastisk tærte.
8 pers.

Ingredienser

115 g tempereret smør + lidt ekstra til formen
125 g hasselnødder
125 g sukker
4 store æg, delt i blommer og hvider
reven skal af 1 appelsin
30 g mel
125 g ricotta ost
2 spsk. birkes
1 knsp. salt
3 store spsk. marmelade, helst abrikos
50 g fintrevet mørk kvalitetschokolade (mindst 70%)

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 200 grader.
Smør en tærteform med løs bund, ca. 28 cm. i diameter og beklæd den med bagepapir, stil den i køleskabet.
Hæld hasselnødderne i en bradepande og bag dem i 5 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af og blend dem til fint pulver i en foodprocessor – de må ikke blive til mos. Hvis der ikke haves en foodprocessor, kan de pakkes ind i en viskestykke og hamre dem ned i bordet eler slå dem med en køkkerulle.
Pisk smør og sukker sammen, enten i en foodprocessor eller med et piskeris – til det er lysegult. Tilsæt æggeblommerne et ad gangen sammen med appelsinskal. Sigt melet i, smuldr ricottaen og rør hasselnøddepulver og birkes i.
Pisk i en anden skål hviderne meget stive med lidt salt og vend dem i dejen. Fordel dejen i tærteformen og bag den i 25-30 minutter, til oversiden har fået lidt farve. Tjek om den er gennembagt. Tag den ud af ovnen og lad den køle lidt af i formen. Kom imens marmeladen i en lille kasserolle sammen med 4 spsk. vand og bring langsomt blandingen i kog. Pensl oversiden af tærten med marmeladen. Når tærten er helt kold, løftes den op af formen og drysses med meget fint revet chokolade.
Server den med creme fraiche eller fromage frais.